Sport & Voeding

Waarom is voeding zo belangrijk als je sport?

We weten tegenwoordig allemaal dat sport & voeding onlosmakelijk verbonden zijn. Of je nu een recreatieve sporter bent of wanneer je (nog) niet zo actief bent. Als je wilt afvallen of juist meer spiermassa wilt, of je conditie wilt verbeteren. Voeding speelt bij allemaal een grote rol. Dan hoor ik je denken, hoe groot is die rol dan? Laten we zeggen dat wanneer je jou voeding niet op orde hebt, dit er voor kan zorgen dat je niet afvalt of geen spiermassa/conditie opbouwt. In elk geval is het zonde van al je uren op de loopband en minuten in de gym. Je had veel meer progressie kunnen boeken als je voeding goed aansluit op de soort sport en de duur daar van.

Voeding en sport wordt ook steeds populairder omdat mensen (vooral bij jongeren) weten dat dit de sleutel is tot een gezond leven maar ook tot een mooi uiterlijk. Helaas zijn social media zoals tiktok en instagram vaak geen betrouwbare bron. Ik zie regelmatig bij cliënten dat ze hieruit informatie halen om hun fysieke doelen te behalen. Ze nemen bijvoorbeeld die ene bijzondere eiwit-shake van dat ene merk dat zo onwijs populair is. Of die cafeïne kauwgom die door een bekend fit persoon ook gebruikt wordt. Mensen denken vaak dat als ze eten en dezelfde producten gebruiken zoals hun ‘voorbeeld’, dat ze dan hetzelfde lichaam of resultaat kunnen behalen. Helaas zijn er een hele boel onwaarheden die hierover verspreid worden zodat deze producten verkocht worden en ze bepaalde kijkers halen.

Daarbij is voeding per persoon verschillend. Het klinkt misschien cliché, maar ieder mens is anders en daarbij dus ook het (sport)voedingsadvies. Algemene adviezen kunnen zeker werken (zoals de schijf van vijf), maar hebben wel hun beperkingen. Ik kijk echt naar het hele persoonlijke plaatje. Niet elk advies werkt voor iedereen. Het verschilt van mens tot mens, van dag tot dag en van training tot training. Je bent hier aan het goedde adres als je meer wil weten over jou persoonlijke sportvoeding voor het meest behaalbare resultaat.